Lilypie - Maternity

Isnin, 7 Mei 2012

buah hatiku

malam ni nk post marathon..hehe..nk post banyak..
sementara ada peluang ni..aisyah dh tido, ayahnya plak ada di KL
maka banyakla masa dpn pC..hhaha..
meh layan gambo dulu..
inilah buah hati ummi..love u laaa..

alhamdulillah..dh hampir setahun lebih melayari alam rumahtangga..amat menyeronokkan
ada pahit, manis, tawar..semua ada..nyatany semua itu memaniskan sesuatu hubungan ..
bohongla dalam sebuah perhubungan itu langsung tiada perbalahan, rajuk merajuk kan..
kalau takde semua tu, xbest2..heehe..

apa apa pon..jutaan, ribuan terima kasih buat encik suami sayala..awak memang terbaaiikk laa..
sentiasa bersabar dgn karenah yg memeningkan kepala..hehe..saje je nk bg pening..nk buat test bulanan..
baru boleh bagi markah..hehe..

terima kasih juga pada setiap nasihat dan dorongan di saat hampir lelah dan putus asa..awak memang pemotivasi yg tERRRbaaaiiiklaaa..

yang paling best...terima kasih pada setiap masakan yang awak masak di kala mood masak saya lari dari rumah ni..hehe..lain kali masak la selalu ek..ad orang cakap,,lelaki yang pandai masak tu hensem..jd...
kalau nk jadi hensem, kena la masak untuk saya selalu ek..hehe..bagi saya awak memang tukang masak yang hensem..(ayat mengampu je ni..haha)

terima kasih juga sebab jadi imam untuk saya dan aisyah..doa saya, semoga awak terus menjadi imam untuk saya selamanyaa... 

daaaaannnnnn..terima kasih juga sebab sudi jadi suami yang terbaik untuk saya..doa saya...semoga awak jadi suami saya di dunia ini dan sampai ke syurgaaaa..ameeeen...


lagu ni untuk awak ek..baca dengan matahati ek..hehe..


Aku tersesat
Menuju hatimu
Beri aku jalan yang indah
Ijinkan ku lepas penatku
‘tuk sejenak lelap di bahumu
Dapatkah selamanya kita bersama
Menyatukan perasaan kau dan aku
Semoga cinta kita kekal abadi
Sesampainya akhir nanti selamanya
Tentang cinta yang datang perlahan
Membuatku takut kehilangan
Ku titipkan cahaya terang
Tak padam di dera goda dan masa
Dapatkah selamanya kita bersama
Menyatukan perasaan kau dan aku
Semoga cinta kita kekal abadi
Sesampainya akhir nanti selamanya
 

si buuuulat..

lamanya ummi tak jenguk blog ni..berhabuk2 dan bersawang3 dh..
almaklumla aisyah dh makin besar, ragam makin banyk
pantang je bukak pc, maka terbuka juga la mulutny dengan suaranya..
aisyah yg sgt banyak akal..
alhamdulillah..6 bulan sudah buah hati ummi ni..
yeay..aisyah dh pandai angkt badan nk merangkak, so........
ummi kena cekap jgk memantau aisyah ni..kalau tak, habis semua dirasanya n dijilat..
aduhai..

tahniah aisyah,,teruskan usaha..jgn pernah mengalah..


 pantang nmpak kamera.."ummi aisyah nk kamera tuuuu.."

em..sememangny bila menjadi seorang ummi dan ayah  itu sangatla sukar..segalanya akan teruji..
patutla banyak kita dgr baby kena dera..tu sebabnya hilangnya perasaan sabar dan kasih sayang..
yela, baby ni kdg2 ikut mood jgk..kalau datang angin taufan, seagalanya serba tak kena, kadang2 sebagai
ummi pon tak faham..tp Alhamdulillah, bila Allah kurniakan aisyah, kesabaran, kasih sayang, semakin bertambah..dan doa ummi semoga kesabaran, kasih sayang semakin bertambah lagi dan lagi..


ummi always love u aisyah..

 

Ahad, 18 Mac 2012

Best presenter n educator?

Adik-adik anak soleh,
Adik-adik serba boleh,

Adik-adik akhlak yang mulia,

Senyum ceria semua orang suka.

Berkasih sayang sesama insan,
Taat Allah dan Rasul,

Kasihkan ibu bapa.

Beramal soleh di mana saja,

Berjuang dan berkorban,

Untuk agama...
Adik-adikku, Insya Allah Boleh!!


____________________________________

Alhamdulillah wa syukrulillah...
diberi peluang kali ini untuk berkongsi di ruangan ini..
berkongsi sesuatu dalam Perjalanan ini..
sambil mengikuti
siri akhir adik2ku musim ke-3... =)

hari nie, 18/03/12 genap 1 tahun 3 bulan berada
Politeknik Hulu Terengganu
sebagai seorang pendidik..
baru selesai bawa student2 semester 2 mengembara ke
peladang setiu agro resort..
tp xbanyak input2 penting yang sempat dikongsi bersama anak didik
agar pengembaraan mereka selama 3 hari 2 malam itu
menjadi suatu pengembaraan yang mendekatkan diri mereka
pada Dia Yang Maha Pencipta sekalian alam ini...
apapun semoga apa yang telah dikongsikan didalam kelas
sentiasa dalam ingatan mereka..

termenung panjang...
adakah aku seorang presenter yang terbaik??
mampu menyampaikan syarahan dalam kelas dalam keadaan yang baik..
diterima n difahami oleh anak didikku??
adakah aku seorang educater yang terbaik...??
mampu menjadi teladan kepada anak didikku??
mampu membuatkan anak didikku berusaha menjadi yang terbaik..??
sukar untuk dinilai..
mungkin esok sekali lagi perlu dapatkan
komen & respon dari mereka semua..
sukar juga yup menjadi seorang pendidik..
mudah2an suatu hari nanti,
mampu jadi pendidik yang terbaik unuk anak didik2ku..

terfikir juga..
mcm mana untuk mengatasi pelajar2 yang bermasalah..
masalah dalam pembelajaran..
masalah dalam sosial..
masalah dalam adab...

Subhanallah...Maha Suci Mu Ya Allah..
bantulah kami semua..
bimbinglah kami..
sucikanlah hati kami dari titik-titik dosa..
mudahkanlah bagi kami untuk menuntu ilmu..
Ya Rabbi..
perelokkanlah akhlak kami sebagaimana telah
Engkau perelokkan rupa paras & kejadian kami..
Ya Rabbi..
Bantulah aku & anak didikku..
amin ya Rabbi..

credit juga buat isteri tercinta...
syukran atas sokongan mu..
semoga Allah memberkatimu dunia & akhirat..
& juga buat puteri tercinta..
semoga sihat sentiasa...

ops... baru lepas mandi.. kawan2 dah mandi ker..?? hehe

ha... jom blatih meniarap.. xsabo aisyah nak jalan nie..

hermm.... penat dah.. jom la tido..
sblm tlupa..lagi sminggu aisyah da nak masuk 5 bln.. =)


Khamis, 12 Januari 2012

SELAMAT MENUJU KE ALAM BARU..

Em..entri kali ni khas untuk sahabat, adik, housemate ku...kawan berebut tin topmix..hehe..ingat lagi tak??alamak rasa nk menangis plak..rindunya kenangan lalu..

akhirnya pemilik kete merah JDM akan menukar status..tahniah che lah..che lah org ke 3 yg berkawen untuk wrga VJ..yg pertama spe ek..xigt plak..hehe..yg igt yg kedua..pn joyah jamilah..hehe..selepas che lah spe ek..

meh sini nk bg tips sket..hehe..mcm bnyk pglamn plak..padahal br je setahun..xpe la..ilmu yg sikit ni kna kongsi..chewah..bila kita melangkah ke alam baru ni bukan mudah..bkn semudah masak mee dkt VJ..hehe..mcm2 berubah..yelah..rutin harian semestinya berubah..yela..klu dlu kita hnya nk siap untuk diri kita..ni bila dh bersuami, kena pikir soal makan minum, pakaian..
kalo dh ad baby lgi berubah..tidur entah kemana, makan entah kemana..

mcm dlam iklan ckp..nk pikat suami kna ikut selera dia..jg mkan minum..bila lapo..sediakan makanan..biarpon simple je..tp sbb keikhlasan kita sediakan makanan tu..msti jd sedap..(nih tips dr akk yg xpandai masak).hehe..tp lah kan toke kedai msti masak dh sdp punya..hehe..sekali sekala masak la nasi goreng kicap pds eh..hehe..pastu tabur cabai byk2..ala yg mcm lah buat kt akk kt kedai ari tu..hehe..

bila dh jd isteri ni..kna la cakna ngn soal pakaian dia..pakai baju yg bersih n matching..hehe..baju melayu pink..kain pelikat hijau..hehe..eh..teringat plak mktu VJ..lah selalu ckp kt akk pakai tudung xmatcing..hahaa..cet..jadikan suami kita yg terkemas..bila dh kemas msti la smgt untuk bekerja tinggi..

sebagai isteri, kita kna sentiasa ada untuk suami..sentiasa mendgr masalahnya..jadi pendorong untuk suami untuk lebih berjya..mengikut pembacaan akk..suami akan lebih motivasi untuk pergi kerja bila kita teman dia dkt pintu sblm pergi kerja..pastu bg kata2 positif dkt dia..sedikit sbyk dia akan terkesan dgn kata2 dia..ini yg akk cuba buat..

bila dh berkawen ni..jgn byk rahsia sgt ngn suami..bykkan komunikasi..buat2 lawak dgn dia..kalu ad masalah, berkongssila dgn suami..dia kan suami kita..org yg paling hampir dgn kita..komunikasi sgt penting..bykkan riang ria bersama suami..hehe..yela, nk riang ria dgn kawan2 dh terbatas..hehe..

pastu selalu la buat solat jemaah ngn suami..nnt bila dh ad baby..letak anak dkt sebelah kita bila kita solat..baby kan belajar melalui pemerhatian..jd dia akan terkesan..pastu lps solat..jgn lupa kucup tgn suami..pipi,n dahi..

ha..bila dh kawen ni..belajar2 la romantik..haha..aduh..akk kalo bab ni malu sket..tp cuba la..kita kan isteri diorang..dh romantik2 ni..paham2 la lps tu ek..hehe..sendiri pikir..hehe..

byk nk cite ni..tp xcukup masa..hehe..papepon selamat menjadi isteri orang..hermm..selamat menjdi menantu yg baik..(bkn mudah tu)huhu..akk pon xlepas lg jf menantu yg baik..

selamat tinggal zaman bujang..selamat melayari bahtera..kemudi dgn sebaiknya..alam perkahwinan sgt indah jika kita pandai mengindhkannya..berbahagialah menjdi isteri..laayanila suami dgn sebaiknya..biar suami merasakan kita merupakan wanita yg terbaik untuk dia nikahi..
buat akhirnya...SELAMAT MENJADI ISTERI SOLEHAH BUAT AZHARI..

Isnin, 9 Januari 2012

2 bulan sudaaa

em lamanya xmengupdate..alamak aisyah dh bgn la plak...........

akhirnya dpt gak mengupdate..sbnrnya ummi nk masukkan entri ni sempena aisyah 2bulan..
tapi aisyah demam waktu tu..jd kesempatan ummi nk menulis sesuatu untuk aisyah xde..
alhamdulillah aisyah demam sekejap je..tp ummi dgn ayah sgt risau..ayah kelam kabut cari koolfever malam2 sbb coolfever aisyah dh abis..mmg risau sgt takut melarat..tp Alhamdulillah cepat kebah..

aisyah o00oo aisyah..meh ummi cite apa tabiat aisyah waktu kecik...hehe..

1)aisyah suka menggeliat kuat2..hehe..smpi jiran2 pon dgr sore aisyah mengeliat..hehe..kdg2 malu gak ummi dgn ayah..hehe..lg kuat bila waktu pagi..bukan sekali je..tp berkali2 dlm 1 masa..haha

2) aisyah suka ape ek..haaa..bila time tido malam asyik suka merengek..tp mata tutup..bg je susu, senyap trs..aduhai anak ummi ni..lapo2 pon xnk bangun ek..mata pejam,tp mulut bunyi..hehe..jgn smpi besor tabiat mcm ni ye nak..kalo lapo kna rajin masuk dpr..(renungan utk ummi gak..hehe)

3) ni tabiat menakutkan ummi..aisyah suka main perut..buat perut keras la..buat perut senget la..dasyat lgi bila nk pakai pampers..

4)bila dh masuk 2 bulan ni..aisyah dah pandai senyum bila ummi ngn ayah acan..kdg2 terkeluar gak la suara aisyah tu..hilang rasa sunyi ummi kt umah ni..ad gak org ummi nk cakap..

5)aisyah suka main air liur tambah2 lagi bila ummi xbagi aisyah susu..konfem akan main air liur..

6) bila mandi aisyah suka kencing atas ummi..xsempat ummi nk letak aisyah atas kaki..dah basah dh baju ummi..aduhai aisyah..mst terlampau sejuk ek..xmndi lg pon dh sejuk ek..

7) tp bila dh msuk 2 bln ni..aisyah dh jarang membuang..risau nye ummi..yela 2,3,4 hari baru membuang..msti usus aisyah dh penuh isikna..tp m.teh cakap jgn risau sbb aisyah hanya minum susu ibu..yg kna risau klu aisyah dh mkn pepejal tp lmbt nk buang air besar..

8) aisyah suka tidur lewat..kdg2 pkul 2 bru tidur..dh jenuh ummi try ubah rutin tidur aisyah..tp masih xberjaya..tp ummi akn ttp berusaha spy aisyah tidur awal..hehe..

eh dh lapan dh tabiat harian aisyah..hehe..sbnrnya byk lagi..tp ummi xkemas lg umah..jom kemas umah..katakan tidak pada umah yg semaaaakkkk..yeah..=)..

doa ummi..aisyah jadi anak solehah ek..doakan ummi, ayah, mk tok, tok ma,tok wan ek bila kami semua dh xde nnt ek..jadi kkk yang baik, penyayang untk adik2 aisyah nnt tau..ummi ayah syang sgt aisyah..muah2..

ala..kamera dkt kedai lgi..br nk upload gambar aisyag 2 bulan..huhu

Isnin, 12 Disember 2011

ummi dah bersalin rupanya..bhg 2

kali ni ummi kena tulis cpt2 sebelum aisyah bgn..tido lena2 ye sayang..ummi nk beronline jap..
em..smbung part yg kt hospital lak kali ni..
pagi tu mmg pagi yg gawat buat ummi dan ayah..yela..pertama kali nak menyambut cahaya mata..
elok je smpai hospital,ummi trs masuk dlam bilik cek jalan..nma omputih atau nama rasmi bilik tu ummi xtau..nma tak rasmi je ummi tau..hehe
dalam bilik tu cuma ad nurse je..em nk cite mcm mna ek perjalanan ummi dlm bilik ni ek..sbb byk dialog..mcm ni la ummi kiranya dialog ummi n nurse..

nurse:puan amik baju ni ek..tukar dalam bilik air, pastu dok atas katil tu ek..

ummi:tp doktor..eh bkn2 kata ummi dalam hati..tp nurse sy dah xblh jalan ni..sakit sgt dh ni..sy takut anak sy terkeluar..

nurse:blh je..awak jalan sendiri ek..lambat lg tu nk kuar..

eh..nurse ni..mcm tu plak..monolog ummi..em xpela..ummi kuat..dlm bilik air tu..byk dh darah kuar..takut nye ummi..ummi cpt2 salin baju, buangla segala yg patut..takut nnt tersalah teran plak bila dok dlm wad bersalin..hehe..mmg ad kes tau ibu yg tersalah teran..hehe,,sian ke doktor atau nurse yg menyambut bayi..sabo je la..

nurse:puan,cpt ek..sy nk tgk degup jantung bayi puan ni..

ummi pon cpt2 baring..pastu nurse tu letakla segala mcm alat ats perut ummi..wktu tu perut mmg tersangat sakit..memulas2 mcm nk buang air besar..

ummi:nurse, kna sy rasa mcm nk meneran je..

nurse:xpe..biarje..mmgla mcm tu..

ummi tanya lagi..nurse, sy nk jumpa suami saya..blh x suh dia masuk bilik ni..

nurse:emm..xblh..dh nk bersalin br blh masuk..pastu nurse tu trs kuar.

tgl la umi terkial2 sorang dlm bilik tu..sakitnya..lama gak ummi dok sorang2..
dalam sepuluh minit..nurse dtg balik tanya mcm2 soalaan..tnya bila pecah ketuban la..bila mula skit memulas la..pastu..ni la part ummi xsuka..dia cek jalan ummi..aduh sakittttt..
ummi ckp dgn nurse..nurse jgn tinggal ummi sorang2..ummi takut..
nurse tu tgk je muka ummi..mgkin nurse tu tu kesian tgk ummi, trs dia trik kerusi dok sebelah katil ummi..alhamdulillah..ada gak peneman ummi..

ummi:nurse, mmg sakit mcm ni ek nk bersalin..blh x sy nk pegang nurse..sy sakit sgt ni..

nurse:a'ah..mmg sakit mcm ni..kalau xtahan sgt, awk pegangla sya..

alhamdulillah..lega ummi..tertarik2 baju nurse tu ummi buat..hehe..smbil2 tu mulut ummi terkumat kamit baca doa..moga dipermudahkan..

dalam area pukul 6.30pg..doktor dtg..dia cek jalan ummi lg sekali..waktu tu..doktor ckp..eh..ni dh nk kuar sgt dh ni..kna masuk bilk bersalin dh ni..pastu blh doktor tu suh ummi jalan sendiri ke bilik bersalin tu..nak nagis rasanya..

msk je bilik tu..nurse dh dok keliling katil..ummi trs baring..pastu ad nurse pagil ayah suh masuk..alhamdulillah..dpt gak ummi jumpa ayah..ayah pegang tagn ummi kuat2...terubat sikit rasa sakit ni..huhu..waktu tu mmg dh tersangat genting..

nurse:ok ulfa..tarik nafas dlam2 n kemudian teran ek..kuat2..

ummi dpt angguk je..abis daya dah ummi..dan teran yag kedua..ummi dgr..uwek..uwek..suara aisyah..ALHAMDULILLAH..selamat..pastu nurse letak aisyah atas dada ummi..xterkata ummi dan ayah waktu tu..hilang rasa sakit nak bersalin bila dgr suara dan dpt pegang aisyah..tp kejap je ummi dpt pegang aisyah..sbb luka ummi belum dijahit lagi..satu lagi keperitan..mmg terasa jarum ngn benang waktu jahit tu..sakitnya Allah je yang tahu..walaupun aisyah kecil je waktu lahir, tp koyak ummi panjang..ummi teangkat waktu meneran..jd gunting tu terlajak keatas..tu yg luka ummi besar..
dalam pukul 8 dah settle semua..ummi dapat pegang aisyah dh..siap dpt menyusu aisyah..alhamdulillah..aisyah sihat..takde kuning..proses pengahdaman aisyah pon ok..jd esoknya..kita dh boleh keluar..yaho00..xyah dah dok hospital lama2..
em..mcm tu la citenya mcm mna ummi melahirkan aisyah..doa ummi dan ayah semoga aisyah jd ank solehah dunia dan akhirat..









Sabtu, 3 Disember 2011

ummi dah bersalin rupanya..

alhamdulillah akhirnya terkabul gak hasrat ummi nk berblog..emm..nk tulis pasal ap ek..]
ha..mestila ttg pengalaman ummi melahirkan permata sulung ummi, nur Aisyah Faqihah....
mcm byk je yang nk ditulis n diceritakan untuk bacaan si Aisyah ni bila beso nanti..

masuk hari ni dh 38 hari aisyah selamat berada di dunia yang mencabar ni bersama ummi n ayah yang masih terkial2 menguruskan aisyah..hehe..bengkang bengkok badan aisyah dibuat oleh ummi..hehe..sabo ek aisyah..ummi dlm proses pembelajaran..Aisyah kan anak sulung ummi..hehe..

ish..kan dh melalut..entry ni ummi nk cite pasal prose Aisyah dikeluarkan dr perut ummi..
em bermulalah alkisah di suatu hari raya deepavali..em 26/10/2011..spt biasa ummi dok
sorang2 kt umah walaupon ari cuti india raya..nk buat mcm mna ayah buat kls ganti utk student
disebabkan nk abis silibus..tu la byk lg pergi kusus..hehe..
mcm biasa ummi nk amik wuduk utk solat zohor.. tiba2 ternampak lendir warna hitam pekat mcm darah..tiba2 otak ummi ligat teringat pasal tanda2 nk bersalin..ha..ni dh sama dh ni dgn tanda akhir nk bersalin..ummi trs usap aisyah dlm perut..tp..xrasa sakit perut pon..
ummi pon trs dgn konfius bgtau ayah..tp mcm bese la..ayah dgn rileksnya berkata..blm lg tu..hehe.

tp mengikut firasat seorang ummi, mcm dh nk bersalin je ni..em, xpe2..kita tunggu selepas ni apa perkembangan seterusnya..kata ummi dlm hati..sememangnya ummi dh rasa xsedap ati..
lepas je solat zohor ummi baca yassin, surah maryam supaya dimudahkan ummi mengeluarkan aisyah..sambil2 baca mmg dh rasa perut ni mula mengeras dgn sakit pinggang..tp dgn jarak yg jarang2..berdebarnya ummi...betul ke ni..sepanjang ari ummi xhenti2 sebut nama Allah YA FATTAH..iaitu yG MAHA MEMBUKA. aisyah nk tau sbb apa ummi sebut YA FATTAH..kan ALLAH tu RAJA SEGALA MEMBUKA..mudah2han Allah memudahkan pintu rahim ummi untuk bersalinkan Aisyah...selang seli dgn baca doa nabi yunus..tula ikhtiar terakhir ummi..

bila dh masuk petang, perut ni mmg dh kerap sakit dh..cm konfem je bersalin ni..aduh, tp ummi xpuas lg mkn aiskrim..hehe..elok je ayah balik dr poli, trs ummi ajak ayah g kedai..maka tercapaila hasrat ummi nk makan aiskrim coklat yg paling seddddaaaap..hehe..lega..sbb nnt dlam pantang xboleh mkn aiskrim..tu kena cari gak tu..abis 1 tupperware aiskrim ummi makan..
biarpon perut memulas, mulut ttp gagah mengunyah..hehe

em dh masuk malam..perut ummi mkin kuat sakit..ayah ckp ngn ummi, ntah2 ummi salah mkn kot..em..trs ummi konfius..betulke nk bersalin ni..hehe..tp mmg malam tu ummi xlarat dh nk masak..mmg baring je sbb teramat sakit..nk tido pon xblh..bila pandang ayah..jelesnya..lena betul ayah tido..tp kdg2 ummi kejut ayah sbb nk pinjam tgn utk dipegang spya dpt menjadi penguat ummi menahan sakit..tp xtaula ayah sedar ke x wktu ummi ckp ngn ayah tu..hehe

dh masuk awal pagi area pkl 3 pgi ayah tanya ummi..nk g hospital x??ummi jwb..tunggu subuhla..tp sebenarnya ummi takut nk jmpa doktor sbb doktor mesti akan cek jalan..dan cek jalan semestiya SAKKKKKKIIITTT..jd baik ummi jmp doktor bila dh pecah ketuban..tu mmg dh konfem nk bersalin..xdela doktor asyik cek je..

bila dah masuk pukul 5 pgi..sememangnya ummi dh tahan n perut ummi tiba2 lapar..terpaksa kejut ayah..ayah pon dgn baik hati bancuh air kopi radix..ummi pon mkn ngn biskut munchy..ala yg tagline dia..kawan cawan anda..hehee..disebabkan ummi dh xlarat sgt..elok je mkn trs je baring..waktu tu dh masuk 5.30 pg..ayah ajak ummi solat subuh..ummi suruh ayah pegang ummi untuk bangun..tiba2 je bunyi poop dlm perut ummi..berlaku letupan dlm perut ni..ummi pon jerit"abanggg..ada keluar airla..sy pecah ketuban ni..".ayah pon dgn kelam kabut siap2,amik barang baby, GL,n kad merah utk g hospital..ummi waktu tu jgnla cakap paniknya..ayah angkat ummi masuk dalam kete..sempat gak ummi capai minyak selusuh yang m.ngah buat utk ummi..
kelam kabut kami pagi tu..tung tang tung bunyi pagi2..mesti jiran2 terbangun..

oops..smpai sini dlu ek ummi cite utk aisyah..dh lama dh ni ummi online..nnt ummi cite pengalaman ummi dkt hospital ek..

HijRi

Jom....

Jom....

Hits

Jom BsoReh...


ShoutMix chat widget
 

My Blog List

Labels

Twitter

Designed by Miss Rinda | Inspirated by Cebong Ipiet | Image by DragonArtz | Author by YOUR NAME :)