Lilypie - Maternity

Khamis, 5 Mac 2009

zooooooom kula gandah






erm..ni yang masih fresh lg kot...hehe.. zoooooooom kuala gandah..
alkisahnyabeberapa dak islamic banking g wat pgram kat kampung orang asli dekat dengan zoo pemulihan gajah n taman rusa.. lamma dah nak p kapung ore asli nie..kali nie baru tercapai hajatnya..

kali nie che mad bkn lagi sbg pengarah, penyelaras, fasi @ pape tp che mad jd jadi tukang masak utama pgram..masak nasi jer la..banyak2 masak nasi kali ni jugak la nasinya hangit dekat 2 inci tebalnya...termaktub dalam sejarah malaysia..hehe..tp sblm jd tukang masak kami p survey tempat prgram dulu..masa dalam perjalanan 2 boleh pulak tayar kreta fie pancit..tpaksa tukaq tayar tengah2 panas.. huhu..

prgramnya boleh dikatakan berjaya la..semuanya lancar..dengan penduduk orang asli pun ok, dapat naik gajah,mandi dengan gajah,suap makanan kt gajahy..bila g taman ruasa jer bkn ruse jer vada tp menyet,beruang,burung merak, ular,mcm2 la ada..boleh pulak bergambar dengan semuanya tambah2 lagi dengan burung kakak 'muda'..hehe

tp ape yang menyedihkan adela bila dikhbarkan oleh orang2 asli kat situ dah lama majlis agama @ pertubuhan Islam tidak ke kuala gandah bertemu mata & menjalankan xtiviti dakwah disitu.. dah 3 tahun klau xsilap..lastnya bila ada 1 group orang asli yang selamat mengucap dua kalimah syahadah n lepas daripada 2 tiada sebarang program backup...mereka islam dengan 2 syahadah saje, tanpa solat tanpa semuanya.. timbul rasa bersalah..

persoalannya adakah politik itu lebih penting dari agama?
adakah perebutan kuasa itu lebih penting dari menjaga kebajikan saudara baru?
adakah cukup dengan menjaga kebajikan pembangunan material sahaja tanpa pembangunan iman mereka?
mana pertubuhan agama kerajaan @ ngo yang lain?
mana tanggungjawab imam2, ustaz2?

tanya orang lain tapi jangan lupa tanya diri sendiri...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

HijRi

Jom....

Jom....

Hits

Jom BsoReh...


ShoutMix chat widget
 

My Blog List

Labels

Twitter

Designed by Miss Rinda | Inspirated by Cebong Ipiet | Image by DragonArtz | Author by YOUR NAME :)