Lilypie - Maternity

Khamis, 21 Ogos 2008

istanbul menggamit memori..






herm...ni skit sbnyak pengalam p istambul.. memang somthing yang menggamit memori... semua yang p nie boleh dikatakan sebahagian drpd mreka yang mengimarahkan program pusat islam.. pelancong kat sana meme ramai.. bila jer kami sampai di airport kami rest jap (xcop pasport lagi..tp dalam ms 5 minit jer kaunter imegresen dia jd sesak..penuh bratur..jd kami pun xblengah trus bratur sblm lebih ramai yang akan riba..

sepanjang kat sana kami jalan kaki jer..walau jauh tp xtrasa kejauhannya sbb oreang ramai n dpenuhi bangunan.. mau tcabut kaki nie...tp dah mai jauh2 xkan nak mengalah krn kelenguhan kaki, terpaksa la che mad kuatkan semngat untuk jln2 raoun istanbul..

antara tempat2 yang kita orang pergi semuanya diluar jangkaan tempatnya..
istana topkapi: ada semua barang kaabah cam slimut, pemegang hajarul aswad, corong air.. ada bberapa barang yang pernah digukan oleh Rasullallah dan nabi sebelumnya, barang2 para sahabat... mcm apa yang ada di muzium kat madinah n makkah... kesemuanya barang ori yang dibawa masuk ketika istanbul menjadi pusat pemerintahan Islam.. ha.. batu2 permata yang cukup lawa pun ada.. bkilta.. blum penah lg tengok..huhu

bazar besar.. bazarnya memang cukup besar...100 lebih lot kdai klau xsilap..klau dah bkenan kena beli trus sbb klau nak g tgk kat kdai lain n nak p beli smula mgkin susah.. dah xjumpa kdai asal n kemungkinan untuk sesat pun ada.

laut bosporous... erm.. kami naik feri menyeberang kie sebelah asia... byk obor2 dalam lautnya... hari 2 kebetulan ada ikan lumba2 yang timbul..

haghia sophia... asalnya sebuah gereja tp diubah jd masjid bila Islam memerintah.. tp sekarang dah dijadikan masjid dengan ciri2 gereja n masjid.. ape yang lainnya boleh dikatakan semua corak2 @ sebarang warna yang ada dalam masjid adalah emas, batu2 permata yang tinggi kualitinya..fuh..

masjid biru...banyak nanti sambung smula ek..hehe.. tp kalau nak g boleh jer.. klau p awal tahun lagi mura.. bulan 1,2,3 masa musim sejuk..semua murah..tp siangnya hanya 5 jam jer.. slebihnya malammm.

kalau nak tgk gambo lagi...tgk dalam frenster la..huhu

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

HijRi

Jom....

Jom....

Hits

Jom BsoReh...


ShoutMix chat widget
 

My Blog List

Labels

Twitter

Designed by Miss Rinda | Inspirated by Cebong Ipiet | Image by DragonArtz | Author by YOUR NAME :)